• USKORO

Međunarodna ljetna škola gitare 20. godinu zaredom

28. lipnja - 7. srpnja 2019.

Iako je najvažniji motiv za pokretanje ove škole bio usavršavanje izvođačkog umijeća na gitari, inicijator dr. Miroslav Lončar i njegovi suradnici u proteklih 20 godina Karlovcu dali su puno više od same glazbe.   

Karlovačka glazbena publika već je upoznata s radom ovog svojevrsnog centra kompetencija u organizaciji Glazbene škole Karlovac. Međunarodna ljetna škola gitare okuplja glazbene pedagoge i izvođače gitariste širom svijeta s ciljem usavršavanja izvođačkog umijeća na gitari svih sudionika i promocije gitare kao solističkog i orkestralnog instrumenta. Učenicima i profesorima glazbenih škola to je dodatna edukacija u ljetnim mjesecima pa tako u opuštenijoj atmosferi podižu razinu svojih znanja i kompetencija. Bogatim edukativnim i koncertnim programom za polaznike educira se i publika o umjetničkom izričaju mladih glazbenika. Koncertima u Karlovcu i mjestima Karlovačke županije promovira se sviranje gitare i podiže razina kulturne i umjetničke ponude lokalne zajednice. Jača se i pripadnost hrvatskoj kulturi i razvija tolerancija sudionika prema drugim kulturama i tradicijama te usavršava sposobnost afirmativnoga izražavanja kroz glazbu.

Osim u Ozlju, Ogulinu, Dugoj Resi posljednjih godina polaznici i voditelji škole svoj bi program predstavili i na moru. Nakon Selca, ove godine Međunarodna ljetna škola odlazi na otok Krk, u općinu Punat, gdje je već uvrštena u kalendar njihove kulturne turističke ponude.

Ovogodišnje izdanje škole značajno je i po tome što organizatora, osim stalne suradnje s Gradom Karlovcem i Karlovačkom županijom, financijski podupire i Ministarstvo turizma RH. Projekt se sufinancira iz Javnog poziva "Promocija zanimanja i jačanje kompetencija strukovnih zanimanja za turizam 2019." Naime, Glazbena škola Karlovac je osmislila projekt Multimedijalna e-razglednica kako bi promovirala suradnju umjetničkih sa strukovnim zanimanjima. Karlovački gitaristički projekt Međunarodna ljetna škola gitare izvrstan je proizvod kulturne kreativne industrije koji ima kapacitete za suradnju s drugim strukama. Škole partneri na projektu su Mješovita industrijsko-obrtnička škola iz Karlovca te Obrtničko i industrijska graditeljska škola iz Zagreba.

Jubilarni koncertni program Međunarodne ljetne škole gitare traje od 28. lipnja do 7. srpnja. Na dvanaest koncerata nastupit će više od 70 izvođača - Karlovački komorni orkestar Glazbene škole Karlovac, bivši učenici Glazbene škole Karlovac, nekadašnji polaznici MLJŠG, studenti muzičkih akademija, gitaristi svjetskog glasa, polaznici ovogodišnje škole, a posjetitelji će moći posjetiti i izložbu o 20 godina rada Međunarodne ljetne škole gitare u Karlovcu.

https://www.ljetnaskolagitare.glazbena-ka.hr/