• USKORO

PRIJAVITE SE NA NOĆ GLAZBE i KAVA S BACHOM 2020!!!

Jedinstveni projekt Glazbene škole Karlovac NOĆ GLAZBE I KAVA S BACHOM - 20-21. ožujka 2020.

prijave traju do 3. ožujka 2020. 

https://www.glazbena-ka.hr/noc-glazbe-2020

Noć glazbe i Kava s Bachom je proslava rođendana J. S. Bacha i projekt kojim Glazbena škola Karlovac skreće pažnju javnosti na važnost umjetničkog obrazovanja. Glazbena škola Karlovac, kao kolijevka formalnog glazbenog obrazovanja u Hrvatskoj, u svojoj dugoj tradiciji od 215 godina odgoja i obrazovanja, veliku pažnju poklanja i obrazovanju publike. Karlovac je grad u kojem se osjeća velik nedostatak glazbenih događanja na visokoj profesionalnoj razini. Karlovac i cijela Karlovačka županija nema ustanovu ili organizaciju kojoj je osnovna djelatnost izvedbena umjetnost u glazbi. Stoga stanovnici Karlovačke županije nemaju naviku posjećivanja kulturnih glazbenih događanja, osim malog broja posjetitelja koncerata koje organizira Glazbena škola Karlovac. Struktura stanovništva u posljednjih 30 godina se promijenila, a uzrok tome su ratna događanja i velike migracije stanovništva. Poslijeratne generacije mladih nisu sustavno obrazovane u cilju razvijanja ljubavi prema glazbi i naviku posjećivanja koncerata klasične glazbe. Tome doprinosi i smanjena satnica glazbenog odgoja u osnovnim školama, a svega 2% učenika Karlovačke županije pohađa glazbenu školu.

Projektom Noć Glazbe i Kava s Bachom, Glazbena škola Karlovac se već šestu godinu zaredom sustavno bavi edukacijom publike. Tu važnu odgojno obrazovnu ulogu prepoznalo je i Ministarstvo znanosti i obrazovanja kao pokrovitelj projekta. Ideja je bila pronaći nove načine i modele kojima se kroz inovacije i edukacije privlače novi posjetitelji, a postojeća publika se kontinuirano educira.

Edukacija je namijenjena svim stanovnicima Karlovačke županije s naglaskom na prometno dislocirana područja koja su bila zahvaćena domovinskim ratom, u kojima žive nacionalne manjine (Srbi, Bošnjaci, Romi) i područja od posebne državne skrbi. Odnedavno nas je zahvatio val izbjeglica iz Sirije čije su obitelji integrirane u našu lokalnu zajednicu.Ta područja su stanovnici općine Vojnić, Plaški, Lasinja, Ogulin, ali i općina Ribnik i grad Ozalj koji su prometno dislocirani i u kojima je glazbena kultura slabo ili nikako zastupljena. Metoda edukacije publike je vrlo složen proces koji zahtijeva neformalne načine obrazovanja. Da bi u tome uspjeli, izabrali smo upravo glazbu J. S. Bacha čija genijalnost malo koga ostavlja ravnodušnim. Bachova glazba, osim u izvornom obliku, odlično podnosi moderne obrade popularnih stilova i pretvara se u zabavnu glazbu ugodnu publici koja u svom svakodnevnom životu i životnom okruženju ne prakticira slušanje ozbiljne glazbe. Edukacija će se odvijati tako da će se sve aktivnosti u projektu prenositi putem live streama u spomenute sredine, pa će tako njihovi središnji trgovi postati koncertne pozornice, a slučajni prolaznici i stanovnici koncertna publika. Projektom se isto tako educiraju šetači u parku, kupci u trgovačkim centrima, cvjećarama, putnici u autobusima, pacijenti u domovima zdravlja, posjetitelji ugostiteljskih objekata, slušatelji radio postaja, učenici u osnovnim i srednjim školama, posjetitelji knjižnica i muzeja. Svi oni postaju aktivni sudionici u projektu. Projektom se želi razbiti mit o „ozbiljnosti“ klasične glazbe izvodeći je upravo na mjestima na kojima se ona ne očekuje, približiti je običnim ljudima, i tako postepeno obrazovati glazbenu publiku.

 

Projekt Noć glazbe počinje 20. ožujka 2020. godine u 15,00 sati i traje do ponoći. Kroz devet sati programa održat će se osam koncerata u nizu u kojima će se izvoditi isključivo djela J. S. Bacha podijeljena po težini pa je tako i edukacija publike potpuno primjerena svim uzrastima od djece, mladih, roditelja i glazbenih stručnjaka do etabliranih umjetnika. Koncerti će se odvijati u dvije dvorane Glazbene škole Karlovac, tako da će program teći gotovo bez prekida. Izvođači na prvih 7 koncerata će biti učenici Glazbene škole Karlovac, zatim gosti iz brojnih glazbenih škola iz cijele Hrvatske i učenici glazbene škole iz Češkog grada Holešova.

Centralni dio večeri u 21,00 sat bit će prava glazbena poslastica – mladi studenti tambure s Muzičke akademije u Zagrebu.

Večer će se nastaviti izvođačima koji su već mladi umjetnici, a u 22,30 će početi koncert etabliranih umjetnika na raznim instrumentima od čembala do tamburice! U ponoć će se već tradicionalno zasvirati Tocatta i fuga d-mol na orguljama, a bit će tu i torta s 335 svjećice u čast rođendana slavnog kompozitora.

Kako bi se dodatno privukla pažnja što većeg broj publike, pročelje Glazbene škole Karlovac osvijetlit će se efektnom ambijentalnom rasvjetom. Svjetlosni efekti će dodatno potaknuti zanimanje publike, pa čak i one koju primarno ne zanima klasična glazba. Cjelokupni program bit će prenošen na velikom led ekranu ispred zgrade Glazbene škole okrenutom prema parku, a  razglas postavljen duž cijelog Šetališta dr. Franje Tuđmana, po uzoru na velike europske gradove. Prošle godine je program u Karlovcu i Vojniću privukao više od 2000 posjetitelja, a publikom su postali i slučajni šetači u parku koji su s pažnjom pratili koncertni program. Tako je park postao koncertna dvorana, a praćenje koncerata u tišini parka bilo je iznenađujuće.

Veliki led ekran će i ove godine biti postavljen i na glavni trg u općini Vojnić, Plaški i gradu Ogulinu. Live stream prijenos će se odvijati preko web stranice Glazbene škole Karlovac.

 

Kava s Bachom počinje 21. ožujka 2020. godine u 10 sati i traje do 12 sati, a svoju inspiraciju je našla u činjenici da je Bach volio piti kavu te napisao Kantatu o kavi. Program se provodi tako da se u vrijeme ispijanja prve jutarnje kave na subotnjoj špici, u najposjećenijim ugostiteljskim objektima grada Karlovca, Ogulina i Ozlja, općine Vojnić, Plaški i Ribnik emitira Bachova glazba u popularnim obradama.

„Kava s Bachom“ događa se u suradnji s Trend radiom, Prvim karlovačkim radiom Karlovac i Radio Labinom koji će u tom periodu emitirati glazbu J. S. Bacha. Tako će „Kavu s Bachom“ u svojim domovima  piti i slušatelji spomenutih radio postaja.

Atrakcija ovog dijela projekta bit će i koncerti uživo u karlovačkom kultnom ugostiteljskom objektu „Papas“, Slatkovodnom akvariju Aquatika, Muzeju domovinskog rata i Gradskoj knjižnici Ivan Goran Kovačić, gdje će posjetitelji imati priliku uživo čuti Kantanu o kavi i još neke od popularnih kompozicija J. S. Bacha i to u izvedbi učenika i profesora Glazbene škole Karlovac.

Mnogobrojni privredni subjekti su najavili da će prenosti Bachovu glazbu u svojim prostorima: trgovački centri u vrijeme subotnjeg shoppinga, Domovi za starije i nemoćne, frizerski saloni, auto škole i mnogi drugi.....Bach će se slušati i u obrazovnom centru Marković,  Domovima zdravlja u Vojniću i Ozlju, posjetitelji Pučkog učilišta u Ogulinu i Slatkovodnog akvarija Aquatika.

 

„Bach u knjižnici“ je još  jedan značajan dio subotnjeg događanja. U 10 sati će "glazbena knjižnica" Glazbene škole Karlovac  otvoriti svoja vrata za građanstvo. Najstarija glazbena škola u Hrvatskoj u svojoj arhivi posjeduje velik broj vrijednih nota i knjiga, ali i veliki fundus novih izdanja koje će otvaranjem knjižnice biti dostupna  javnosti. 

Sva spomenuta događanja se snimaju i putem live streaminga prenose u knjižnice i čitaonice širom Karlovačke županije i šire.