Predavanje Darka Stipeševića „Održavanje gudačkih instrumenata“

Namijenjeno je učenicima i nastavnicima gudačkog odjela osnovne i srednje glazbene škole s ciljem da uputi učenike u umijeće gradnje i načina održavanja glazbala.

DARKO STIPEŠEVIĆ, mladi i agilni zagrebački graditelj i restaurator, autor je četrdesetak gudačkih instrumenata – violina i viola – danas u vlasništvu više istaknutih hrvatskih glazbenika poput Marka Genera, Krešimira Pustičkog, Hrvoja Philipsa, Milana Čunka, Marina Dujmića, Vlatke Peljhan te mnogih drugih.
Rođen 1974. u Slavonskom Brodu, potekao iz razreda Slavka Domitrovića u Radionici za gradnju i restauraciju glazbala Franjo Schneider pri Glazbenoj školi Pavla Markovca u Zagrebu, tijekom petnaestogodišnje karijere profilirao se u cijenjenoga majstora-graditelja, čiji vrsni instrumenti žive intenzivne živote na koncertnim pozornicama Hrvatske i svijeta, u rukama solista i vrhunskih komornih te orkestralnih glazbenika.
Usavršavao se u majstorskoj radionici Johannesa Galića u njemačkom Reutlingenu, a od 2002. djeluje u Majstorskoj radionici Schneider u Zagrebu.
Tu se nadovezuje na glasovitu graditeljsku, restauratorsku i istraživačku tradiciju Franje Schneidera (čija je vrijedna Zbirka pohranjena u prostorima Radionice), a započinje i vrijednu suradnju s dr. Alojzijem Sederom, uglednim graditeljem lutnji i gitara. Prateći njegov doktorski rad s područja akustike, Stipešević u vlastitu graditeljsku praksu uvodi nekolicinu recentnih znanstvenih metoda za određivanje kvalitete tona gudačkih glazbala.