• USKORO

Simbolika brojeva u Bachovoj glazbi

19.3. u 11,00 h
Stručno predavanje Marija Penzara, red. prof. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, za učitelje i nastavnike glazbene kulture i matematike te svu ostalu zainteresiranu publiku

Simbolika brojeva u Bachovoj glazbi tema je kojom se prof. Penzar bavi već dugi niz godina.

U prvom dijelu predavanja predstavit će spekulativne barokne teorije koje glazbu promatraju u širem kontekstu (vezano uz matematiku, teologiju, i astronomiju). Drugi dio predavanja bit će posvećen analizi i izvedbi nekoliko koralnih preludija D. Buxtehudea, G. Böhma i J. S. Bacha.

 

MARIO PENZAR, istaknuti hrvatski orguljaš i čembalist, redovni je profesor orgulja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, na Institutu za crkvenu glazbu KBF-a u Zagrebu, Akademiji za glasbo u Ljubljani i Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Održava brojne koncerte i seminare o interpretaciji barokne glazbe u domovini i u inozemstvu. Predavao je na Ljetnoj orguljaškoj školi u Šibeniku, Summer Organ Academy u Göteborgu te na nizu seminara u Hrvatskoj o problematici interpretacije stare glazbe. Bio je voditelj seminara i na nekoliko sveučilišta u  SAD-u (Rochester/New York, Oshkosh/Wisconsin, Greencastle/Indiana). Ostvario je brojne snimke za radio i televiziju te niz emisija o interpretaciji. Na međunarodnom natjecanju orguljaša u Mechelenu (Belgija, 1988.) osvojio je 1. mjesto i nagradu Flor Baron Peeters, nagrađen je i nagradom Milka Trnina, te nagradom Kantor koju dodjeljuju Varaždinske barokne večeri za najbolju interpretaciju djela J. S. Bacha.

Prije predavanja pridružite nam se na kavi s Bachom u Cohibi, Papasu i Catalpi! 

Subotnja događanja dio su dvodnevnog obilježavanja Bachovog rođendana i Noći glazbe u Karlovcu.