O školi

GLAZBENA ŠKOLA KARLOVAC osnovana je uredbom Kraljevskog namjesničkog vijeća 10. listopada 1804. godine u Gradskom magistratu. Njezin osnivač i prvi profesor glazbe bio je orguljaš Franz Zihak

U školi rade 67 profesora od kojih je jedanaest profesora mentora i dva profesora savjetnika, a kvalitetu kolektiva dokazuje i činjenica da su njegov dio nastavnici koji su cijenjeni umjetnici glazbenici, nositelji brojnih međunarodnih, državnih i regionalnih priznanja i nagrada te nositelji projekata od velikog značaja za razvoj hrvatske kulture.

Školu pohađa više od 540 učenika, a kroz 216 godina rada škole brojni učenici nastavili su svoju karijeru kao uspješni samostalni umjetnici, članovi hrvatskih i europskih orkestara, sveučilišni profesori, profesori u glazbenim školama, srednjoškolski i osnovnoškolski profesori, djelatnici u kulturi i školovana glazbena publika.

Škola provodi formalno, neformalno i informalno obrazovanje a u sklopu predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog glazbenog obrazovanja u školi djeluju dva zbora i osam instrumentalnih ansambala. Među njima se ističe Karlovački komorni orkestar koji 2017. godine proslavio 30 godina umjetničkog rada. Glazbena škola Karlovac nositelj je dva međunarodna projekta: Međunarodna ljetna škola gitare i Karlovac piano festival. Organizator je i Međunarodnog klavirskog natjecanja koje je 2015. godine uvršteno na najznačajniju kulturnu kartu svjetskih događanja Zaklade Alink-Argerich. Kao rezultat primjene pozitivne europske obrazovne prakse škola je partner projekata hrvatske kulturne razmjene s Poljskom i Mađarskom.  

Koncertna aktivnost škole vrlo je velika s više od 140 koncerata vlastite produkcije godišnje. Proslavom 210. obljetnice Glazbene škole Karlovac započet je posebno bogat koncertni ciklus u kojem valja istaknuti gostovanja u Zagrebačkoj katedrali, Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, Muzeju Mimara te pri Hrvatskom konzulatu u Pečuhu. Započeti su i vrijedni projekti kao što su Noć glazbe, Doček rođendana J. S. Bacha i  HarmoniKA festival koji svake godine privlače sve više gostujućih glazbenika iz svih krajeva Hrvatske i brojnu glazbenu publiku. Proljetni koncert je 2015. godine s temom francuske glazbe bio uvršten u službeni program Rendez-vous, Festivala Francuske u Hrvatskoj, a 2017. godine slavi svoje 25. izdanje. Spomenuti projekti se financiraju iz natječaja Ministarstva kulture,Ministarstva turizma i Ministarstva znanosti i obrazovanja a prati ih i lokalna zajednica kroz svoje natječaje programa u kulturi. Projekti Noć glazbe, Kava s Bachom i Piano festival održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja

Hrvatsko društvo glazbenih i plesnih pedagoga pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za odgoj i obrazovanje prepoznalo je vrijednost programa i nagradilo Glazbenu školu Karlovac Posebnom nagradom za koncertnu sezonu 2015. te za bogati doprinos glazbenom školstvu. 

Glazbena škola Karlovac, najstarija glazbena škola u Hrvatskoj, surađuje s brojnim udrugama, umjetničkim i amaterskim ansamblima i jedan je od nositelja kulturnih događanja Karlovca i Karlovačke županije. Ovako bogat i predan rad odraz je zajedničkog stvaralaštva učenika i svih zaposlenih djelatnika Glazbene škole Karlovac.